Gradinita Patricia este prima gradinita care, in colaborare cu Adriana Spataru – Psiholog si Mindful Educator – a implementat o programa formala de dezvoltare a copiilor bazata pe Mindfulness si tehnici socio-emotionale.

De ce este important Mindfulness-ul la copii?
In Marea Britanie, 370 de scoli introduc Mindfulness ca parte din programul de dezvoltare a copiilor, sustinand importanta si efectul benefic – sursa aici.
Insa de ce? Interventiile bazate pe mindfulness la copii arata ca se imbunatateste concentrarea, scade nivelul de stres si anxietate, ajuta la controlul impulsurilor si imbunatateste constientizarea emotiilor.

“Ne axam mult pe dezvoltarea personala a copiilor din gradinita noastra, si am fost incantati sa incepem un astfel de program inovativ in Romania. Am inceput implementarea in doua grupe in luna Martie, sub forma unui program pilot, iar acum vom extinde la toate grupele de varsta din gradinita” – Camelia Moga, Directorul Gradinitei Patricia.

Cum ii invatam pe copii sa fie atenti?
“Ca parinti sau educatori, tot timpul le cerem copiilor sa fie atenti. Insa cum ii invatam efectiv sa fie atenti? Sa cum le dezvoltam efectiv capacitatile atentionale? Aici intervine in primul rand Mindfulness la copii: le dezvolta atentia, si in plus, le si dam o posibila cale de a raspunde adecvat la ce se intampla in jurul lor”
– Adriana Spataru, Psiholog si Mindful Educator, Colaborator al Gradinitei Patricia.

Cum functioneaza programul bazat pe Mindfulness:

Programul bazat pe Mindfulness si alte tehnici socio-emotionale implementat acopera 2 directii mari:
1. dezvolta abilitatile atentionale ale copiilor
2. dezvolta reglarea emotionala : isi inteleg mai bine emotiile, cum se manifesta ele si cum pot controla modul de exprimare a lor

Sunt integrate in acest program curricule deja testate si cercetate in strainatate, cum ar fi Curricula Mindful Schools (cea mai raspandita curricula de mindfulness din SUA), sau “Kindness Curriculum” – dezvoltata de catre Centre for Healthy Minds, UK.

Mai mult, copiii invata , pe langa “super-puterile” mintii, si “super-puterile” inimii: dezvoltam Recunostinta, Marinimie, Bunatatea, Curiozitatea.

Ce este Mindfulness

Pe scurt, Mindfulness inseamna sa fim atenti, cu intelegere si blandete, de ceea ce se intampla acum in mintea si corpul nostru si sa ne dea resurse sa actionam chiar si in momente grele. “In momentul in care suntem capabili sa ne redirectionam atentia ori de cate ori suntem distrasi de ceva ce se intampla in jurul nostru, de ganduri din trecut sau griji legate de viitor – si sa o directionam inspre ceea ce se intampla cu adevarat acum – atunci devenim mai puternici si putem alege cum sa actionam” – ne spune Adriana Spataru.